
AJDARED
Ajdared je američka sorta nastala 1935. godine spajanjem sorti Jonathan i Wag(e)ner, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine. Viosokoproduktivna je plantažna sorta. Zbog krupnog i lepog ploda, dobrog ukusa i neobično dugog skladištenja plodova, vrlo je cenjena i nije ni čudo što kod nas zauzima tako visoko mesto.
Ukus
Ajdared miriše poput parfema. Hrskavo, bledo – žuto meso je sočno, fine, nežne teksture, slatko – kiselkastog ukusa i nenametljive arome. Odlična je jabuka za potrošnju u svežem stanju, voćne salate, kuvanje i pečenje.
Zimska sorta
Plodovi dozrevaju u prvih desetak dana oktobara.
Plodovi
Veliki do vrlo veliki (180 – 250 g), okruglog i malo spljoštenog oblika.
Boja
Plodovi su temeljne žućkastozelene boje, umereno ili potpuno prekriveni crvenilom.