
ZLATNI DELIŠES
Eureka! Pronašao sam je! To su bile reči Paula Starka iz Rasadnika braće Stark, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virginije tog posebnog dana. “S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni da li pijete šampanjac ili jedete jabuku!“, oduševljeno je izjavio Stark. Od tada pa sve do danas, ova je jabuka stekla zavidnu popularnost među potrošačima te se uzgaja u svim glavnim, toplim uzgojnim područjima sveta.
Ukus
To je jabuka koju je vrlo lako zavoleti. Kožica ploda je nežna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Ukus je blag, ne napadan, ali prilično sladak; medeno sladak – često stoji u opisu. Odlična je desertna jabuka, ali vrlo dobra i za voćne salate, kuvanje, pečenje, i sl.
Zimska sorta
Plodovi dozrevaju od sredine do kraja mjeseca septembra
Plodovisrednje
veliki do veliki (150-220 g), konusnog oblika
Boja
temeljna zelenožuta boja u vreme berbe, čuvanjem postaje žuta